Information om kemikalieskatten som gäller från 1 juli 2017.

25.04.2017

Den 1 juli börjar kemikalieskatten att gälla. Hur mycket dyrare blir prylarna i år? Märsta Dataservice förklarar för dig som missat snacket.

Vad är det som ska beskattas egentligen?

Väldigt många elektroniska prylar är försedda med någon form av kemiskt flamskydd som ska hindra att de börjar brinna vid överhettning, eller i värsta fall fördröja brandförloppet. Problemet är att flera av medlen har negativ inverkan på miljön - bland annat är de inte särskilt nedbrytbara eftersom de är tänkta att skydda en produkt under en längre tid. Tanken med den kommande kemikalieskatten är att styra produktionen mot mindre miljö- och hälsovådliga alternativ.

Hur mycket skatt kan det bli per år?

Skatten beräknas på varornas vikt. Det innebär att skatten för en mikrovågsugn som väger 38 kilo och 365 gram blir 306,92 kronor. För en mobiltelefon som väger 145 gram blir skatten 17,40 kronor, enligt källa på Skatteverket.

Hur märker jag av det här som konsument?

Prylarna kan bli upp till 320 kronor dyrare. Tv-apparater, spelkonsoler, datorer, tvättmaskiner, kylskåp och hemmabiosystem är bara några av de produkter som kommer att öka i pris. Det kommer i många fall löna sig att importera produkten från utlandet i stället för att knalla iväg till närmaste El-Giganten och köpa den över disk, eller klicka hem den från en e-handlare som säljer och levererar från Sverige. Mobiltelefoner och andra små prylar drabbas naturligtvis inte lika hårt av påslaget, då de väger såpass lite.

Räkneexempel: Så mycket dyrare blir det

Vi tar och jämför Playstation 4 Pro och Nintendo Switch. Den förstnämnda konsolen ligger på 3 990 kronor på Prisjakt just nu. Med en vikt på 3,3 kilo x 120 kronor kilot skulle skatten egentligen landa på 396 kronor, men stannar vid taket om 320 kronor. Det nya priset på PS4 Pro blir således 4 310 kronor. Nintendo Switch kostar i dag 3 689 kronor, och med de inkluderade Joy-Con-kontrollerna landar vikten på futtiga 0,398 kilo. Prispåslaget blir 47,76 kronor och vi landar på en summa om cirka 3 736 kronor.