Hjälp med router

Tänk dig att få ett riktigt IT-hjälp hem till dig till starkt rabatterade priser i och med RUT-avdraget. Märsta Dataservice brinner för att alla ska få tillgång till den support de behöver för ett maximalt digitaliserat hem, utan teknikstrul.

Se över din befintliga utrustning

Om du har kopplat ditt modem med kabel idag så kan det ändå vara så att ditt modem innehåller en routerfunktion så att du kan använda trådlöst internet. Ofta är de modem man får av sin leverantör av bredband inte så bra på Wifi. Vi rekommenderar att du skaffar en router som är tänkt enbart till wifi och inte har modem inbyggt.

Ökad hastighet och räckvidd

Många av de lite bättre routerna idag ha flera antenner, vilket gör att hastigheten och räckvidden förbättras. De är inte granna men fyller ett syfte. Det finns så klart snyggare routrar utan antenner men då får man kompromissa med prestandan på sitt internet, vilket inte många av våra kunder är beredda på. Externa antenner kan man även rikta för att få ökad hastighet.

Välj en trådlös router som även har vanliga nätverkskontakter

Det är alltid bra att kunna koppla in internet med kabel om det trådlösa tillfälligt strular. Välj alltså ingen router som enbart kör trådlöst.

Nätverkskort behövs också

Det räcker inte med att ha en router utan man behöver öven ett trådlöst nätverkskort för att det ska fungera. Många bärbara och stationära datorer har ett trådlöst nätverkskort inbyggt och skulle de inte ha det så kan man köpa ett externt som man kopplar i usb uttaget.

Externt nätverkskort kan vara en bra idé

Ofta ställer man in sin stationära dator i ett skåp och hos många av våra kunder står den i en hörna bakom skrivbordet. är det trådlösa nätverkskortet inbyggt så försämras täckningen avsevärt. Kör man externt kort som kopplas i USB uttaget så kan man ställa mottagaren upp på skrivbordet eller på ett ställe där man vet att den trådlösa signalen är bra.

Koppla in extra hårddisk

Väljer du en lite bättre router som har USB ingång så kan du koppla in en extern hårddisk till routern. Då kan alla som är på nätverket spara information på den. Ett utmärkt sätt att säkerhetskopiera sina bilder och övrig värdefull information.

Koppla in skrivare

Om skrivaren har nätverksuttag kan man koppla skrivaren till routern den vägen men även via USB om routern har en USB ingång.

Samma teknik i router och dator

Det är en stor fördel om man har samma standard för trådlös överföring i både dator och router. Den nyaste standarden heter AC. Har man en dator som stödjer AC men en router som inte har det så begränsas hastigheten. Självklar gäller även det om routern har AC men inte datorn. Har man en dator som inte har AC så finns det externa nätverkskort som man kopplar i usb ingången. Det ger datorn snabbare uppkoppling än om man använder det som är inbyggt.

Att tänka på när man köper ny dator

Eftersom det är märkbart hur snabbt och stabilt det går att t.ex surfa ju bättre inbyggt nätverkskort i datorn tycker vi att det är en idé att satsa på en dator som har snabbt trådlöst nätverk.

Olika typer av routrar

Idag finns det B, G, N och AC routrar. Kopplar man upp sig på internet via mobilnätet så finns det även 3g och 4g routrar.